lauantai 23. huhtikuuta 2016

Puheenjohtajan tervehdys

Kia ora hyvät Suomen Etnomusikologisen Seuran jäsenet – nykyiset, vanhat ja tulevat!

Terveiset siis pallon toiselta puolelta, pitkän valkoisen pilven maasta eli Aotearoalta, joka Uutena-Seelantinakin tunnetaan. Vuosi on vaihtunut jo kotvanen sitten, ja nyt kevään (tai täällä syksyn) kynnyksellä on aika muistuttaa myös SES:n olemassaolosta, tulevista tapahtumista – sekä ymmärrettävästikin jäsenyyden uusimisesta tai sellaisen hankkimisesta.

Vuodenvaihteessa SES:n hallituksessakin vaihtui jäseniä. Seuran puheenjohtajana toimii allekirjoittanut, akatemiatutkija Antti-Ville Kärjä Musiikkiarkisto JAPAsta. Varapuheenjohtajana on tutkijatohtori Meri Kytö Tampereen yliopistosta ja sihteerinä häärää Kulttuuriosuuskunta Uulun aktiivi Joonas Keskinen. Kydön ohella hallituksen varsinaisina jäseninä ovat tohtorikoulutettava Tuomas Auvinen (TY), yliopistonlehtori Kaarina Kilpiö (SibA), tutkijatohtori Saijaleena Rantanen (SibA) sekä tohtorikoulutettava Kim Ramstedt (ÅA). Hallituksen varajäseninä puolestaan ovat Keskisen lisäksi tohtorikoulutettava Salli Anttonen (UEF), lehtori Pekka Toivanen (JY) sekä lehtori Mikko Vanhasalo (SibA). Seuran toiminta-ajatuksen mukaan hallituslaiset siis edustavat kattavasti musiikintutkimuksen oppiaineita Suomen yliopistoissa sekä muita alan tutkimuslaitoksia.

Vuodesta 2016 on tulossa Seuran kannalta myös tapahtumarikas. Seuran hallitus toimii vuoden päätapahtuman, Joensuussa 11.–13.5. pidettävän kansallisen musiikintutkijoiden symposiumin kansallisena järjestelytoimikuntana. Syyskaudella luvassa on puolestaan kolmekin päiväseminaaria, joista ensimmäinen on Helsingin yliopiston musiikkitieteen oppiaineen kanssa yhteistyössä järjestettävä ”Etnomusikologia rasismia vastaan” ‑tapahtuma 13.10. Marraskuun toisella viikolla Etnosoi!n aikaan taas on kaksikin seminaaria, joista toinen keskittyy musiikkiin ja islamiin ja toinen musiikkiin ja maahanmuuttoon. Yhteistyökumppaneina näissä ovat UskoMus-tutkimusverkosto, Musiikkiarkisto JAPA sekä Maailman musiikin keskus.

Kuten syksyn tapahtumien teemat osoittavat, SES pyrkii toiminnallaan aktiiviseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Julkisuudessa lisääntyvä muukalaisvihamielisyys ja avoin rasismi tekevät etnomusikologiasta sekä tarpeellisen että alttiin arvostelulle, sillä yhtäältä kulttuurisensitiiviset tulkinnat musiikista ja sen avulla myös yhteiskunnasta ovat yhä tärkeämpiä, mutta toisaalta ”etno”-etuliitteeseen liittyy yhä enemmän ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä. Etnomusikologian historia on Eurooppa-keskeisyyden, kolonialismin ja systemaattisen rasismin historiaa, mutta tätä painolastia ei poisteta yhdessä yössä tieteenalan tai seuran nimeä vaihtamalla. Lisäksi samalla kun yliopistot kierivät taloudellisessa kurimuksessa ja etnomusikologian tai musiikintutkimuksen kaltaiset pienet oppiaineet uhkaavat hävitä tutkintovaatimuksista ja strategiapapereista, yliopistoista riippumattoman Seuran merkitys moniarvoisen ja pitkäjänteisen musiikintutkimuksen tyyssijana vain korostuu.

Haasteita on kuitenkin muitakin kuin rasismi tai pikavoittoja hamuava neoliberalismi. SES:n taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vakaa, mutta merkittäviä muutoksia on edessä. Keskeisin näistä on jatkuva siirtymä kohti ”avoimen tieteen” julkaisukäytäntöjä. Seuran pääjulkaisu Etnomusikologian vuosikirja on ollut avoimesti saatavilla Seuran verkkosivuilta jo vuodesta 2010 lähtien, mutta nyt vuoden 2016 kuluessa myös Musiikin suunta muuttuu verkkojulkaisuksi, sillä jatkossa lehden julkaisemisen kannalta ratkaisevaa kulttuurilehtitukea ei muutoin myönnetä. Samalla yksi olennainen jäsenetu katoaa, ja Seuran hallitus toivookin jäsenistöltä ehdotuksia korvaaviksi eduiksi. Muutos on otettu huomioon jäsenmaksussa, joka on siis nyt alennettu 30 euroon (opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset 12 €), ja toivottavasti mahdollisimman moni pitää jatkossakin seuran toimintaa tukemisen arvoisena. Tarkempaa tietoa jäsenmaksun maksamisesta löydät täältä.

Parhain terveisin, eli täkäläisellä alkuperäiskielellä (Te Reo Maori): naku, na

Antti-Ville Kärjä

Suomen Etnomusikologisen Seuran pj